illustratie voor uitnodigingskaart

Een tijdje geleden werd ik door de Open Kring benaderd of ik een uitnodigingskaart wilde ontwerpen voor het afscheid van ds. Ale Pietersma. Een mooie opdracht dus om mijn illustratie hart bij op te halen!

Wat voor beeld/illustratie maak je voor een man, die een man van het woord is? Dat was een mooie uitdaging, uiteindelijk besloot ik dat het een combinatie moest worden van woord & beeld, die tezamen een nieuw beeld vormen.

Centraal tijdens het afscheid van de dominee staat de tekst van Genesis 12, vers 1-9. De tekst waarin Abram op weg wordt gestuurd, weg van zijn vaderland. Deze tekst is een breekpunt in de bijbel. De overgang van het geloven in verschillende goden, bijvoorbeeld de seizoensgoden, naar 1 god die een leven lang met je meereist.
Deze overgang wordt verbeeld door de vier losse houtjes (de vier seizoenen) die samen 1 nieuw beeld vormen. Tussen de vier houtjes ontstaat in de restvorm een kruis. Het pad, de "gedwongen" weg van Abram, maar deze weg vormt ook weer de A van Ale en de A van Afscheid. De eik aan de horizon is de eik uit het verhaal waar Abram zijn eerste altaar opricht. De structuren van het hout staan voor de bewegingen in een mensen leven. De tekst "naar waar, naar waar" komt uit het gedicht Existentie van J.W. Schulte Nordholt een geliefd gedicht van ds Pietersma, een vraag, de vraag die Abram zich waarschijnlijk ook vaak gesteld zal hebben. En de toekomstige dominee met emiraat misschien ook wel?

A.s. zondag is het afscheid van de dominee, en tijdens de dienst zal deze illustratie ook een rol spelen.

Populaire posts