Inspiratie: H.N. Werkman in het Groninger museum


Afgelopen weekend bezocht ik in het Groninger museum de expositie H.N. Werkman (1882-1945) Leven & Werk. Een boeiende expositie waarin zoals de titel al aangeeft het korte leven & werk van Werkman centraal staat.

In eerste instantie had Werkman een drukkerij, maar toen de opdrachten terug liepen ging Werkman experimenteren met de materialen die hij voor handen had in de drukkerij. Zo ontstonden de eerste collages opgebouwd uit letters en vlakken gedrukt op de pers. Heel bijzonder om te zien hoe vrij hij experimenteert met letters, blokken, rollers en sjablonen. Hij sluit zich aan bij de Groningse kunstenaarsvereniging De Ploeg en schildert daar voornamelijk naar model, ook deze werken zijn te zien bij de expositie.

Met name de sjabloondrukken vind ik bijzonder & inspirerend. Bij deze techniek heb je geen pers nodig en gebruik je alleen de inktrol om een prent te maken. Uit karton wordt een vorm gesneden en door deze in te rollen met inkt blijft op de open plek inkt achter op het papier en bouw je door verschillende kleuren & sjablonen over elkaar te zetten een prent op.

Prachtig is de serie Chassidische Legenden waar een hele zaal mee gevuld is. Werkman maakte onder moeilijke omstandigheden tijdens WOII deze serie prenten bij deze Joodse legenden. Voor een periode van drie jaar werkte hij aan deze 20 prenten. In de zaal zijn de proefdrukken te zien en daaronder hangen de uiteindelijke prenten die in kleine oplage zijn gedrukt. De proefdrukken zijn zachter en vloeiender van kleur met boeiende kleurverlopen. De oplage is veel steviger van kleur en ook grafischer om bij het drukken van de oplage sneller te kunnen werken en ook om de oplage een positieve uitstraling te geven. Mooi dat de proefdrukken bewaard zijn gebleven en je in de expositie de prenten heel goed met elkaar kunt vergelijken.

Kortom een aanrader om met eigen ogen te gaan bekijken! De expositie is nog te zien tot 1 november 2015. Meer info op www.groningermuseum.nl.

Reacties

Populaire posts