Op de tekentafel, houtsnede Scholeksters

Eerder dit jaar zag je al het begin van de houtsnede Scholekster op de tekentafel liggen. Nu is de prent klaar en is het hele proces te zien. Van het allereerste begin, de tekening met inkt op de houtplaat, tot en met de laatste diep donkerblauwe drukgang.


De eerste drukgang, een verloop van blauw naar heel licht blauw, omdat deze drukgang toch al behoorlijk donker uitviel zijn de twee volgende drukgangen lichter, met veel wit erin gedrukt.
 De tweede drukgang, licht blauw. Alles wat de kleur van de eerste drukgang moet behouden is weggesneden uit de houtplaat.De derde drukgang, een witte laag, waardoor een nog lichtere tint lichtblauw ontstaat omdat de inkt niet dekkend is en de onderliggende blauwe lagen zichtbaar blijven.
De vierde drukgang, een grijs-groenige kleur voor de schaduwpartijen in het water en de scholeksters.De vijfde drukgang, alle golven zijn weggesneden en alleen de delen die oranje of zwart moeten worden staan nog op de houtsplaat. De vijfde drukgang was de oranje drukgang.


 
De zesde drukgang, alle snavels en pootjes zijn weggesneden en alleen de donkere delen staan nog op de plaat. De zesde drukgang is gedrukt met een donkerblauwe kleur, in combinatie met het onderliggende oranje zorgt dat ervoor dat het een diep zwarte kleur lijkt. In de linkerfoto zie je mooi hoe groot de stap is tussen deze 2 drukgangen, over het oranje wordt het donkerblauw gedrukt waardoor alleen de snavels en de poten oranje blijven.En dan is dit het eindresultaat van de houtsnede Scholeksters, de prent is gedrukt in een oplage van 15 stuks, de helft op Japans rijstpapier, de andere helft op 's Mill Somerset satin papier.

Houtsnede Scholeksters 2016 prentmaat 14,8 x 21 cm, lijstmaat 30x40 cm

Reacties

Populaire posts