Inspiratie door Zumthor


Inspiratie, een ongrijpbaar begrip, maar ook noodzakelijk om dingen uit je handen te laten komen. Inspiratie is vaak niet meer dan bij een vaag idee gewoon beginnen en maar zien waar je handen en je hoofd je brengen. Maar naast gewoon beginnen werkt het ook goed om op pad te gaan, je hoofd leeg maken en om je heen te kijken, naar de natuur of naar hoe andere ontwerpers hun werk doen.


Eén van deze mensen is voor mij Peter Zumthor, een Zwitsers architect. Zijn gebouwen zijn een lang proces van zoeken en schaven aan een ontwerp om uiteindelijk zonder concessies tot het ideale gebouw op de gevraagde plek te komen. Vaak zitten zijn ontwerpen op het grensvlak van architectuur en kunst. Zijn ontwerpen ademen sfeer door een spel met licht, geluid, materialen en zelfs geur.Zumthor is een inspiratiebron waarvoor ik "omrij/omloop/mijn vakantieplannen op afstem". Een paar jaar geleden begon het bij het Spacomplex in Vals (Zwitserland). Een gebouw zo indrukwekkend en verwarmend dat je er niet meer weg wilt. Nu uren badderen moest ik toch echt het gebouw verlaten, maar wat een onvergetelijke ervaring. Klank, water, natuursteen en geur, alles komt samen bij de beleving van dit gebouw. Voor in een impressie van het gebouw heb ik een pinterestbord gemaakt.


Bij een bezoek aan Keulen bezocht ik het Kolumba, een museum voor religieuze kunst. Niet zo zeer vanwege de collectie, maar echt vanwege de architectuur van het museum. Zumthor ontwierp op de plaats van de ruïne van de Sint Kolumbakerk in Keulen een modern museum met een bijzondere plek voor de ruïne, deze wordt omarmt door de nieuwbouw. Het gebouw volgt de contouren van de oude kerk. De gevel is gedeeltelijk open en daardoor ontstaat een spel met licht en ruimte op de plaats van de resten van de voormalige kerk. Ook in het museum is met heel veel zorg de inrichting vorm gegeven, beton, leer, natuursteen en terrazo vloeren zorgen voor een robuust en harmonieus geheel. Een bezoek wanneer je in Keulen bent zeker waard!


Iets onder Aken, bij Mechernich-Wachendorf, ligt de Bruder Klaus Feldkapelle. Een kapel om te danken voor de oogst van de omliggende weilanden. En wanneer je dan de opdracht voor deze kapel geeft aan architect Peter Zumthor dan komt er een bijzonder ontwerp te staan. Op pinterest heb ik een bord gemaakt vol met foto's van deze kapel.

Alle foto's in dit bericht zijn foto's van het Kolumba in Keulen.

Wat is jouw inspiratiebron? Of wat doe jij wanneer je even geen inspiratie hebt? 
Reacties

  1. Echt heel mooi en inspirerend! Ik heb de Bruder Klaus Feldkapelle bezocht afgelopen zomer! Echt heel indrukwekkend!
    Corine Tekelenbrg

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts