Inspiratie: The Glasgow Boys in het Drents Museum



Autumn in Glencairn, Moniaive - James Paterson 1887

Een expositie van de Glasgow Boys, klinkt als een Schotse boyband, maar het blijkt een groep Schotse schilders te zijn welke rond 1880-1895 actief waren. Een heel verrassende expositie in het Drents Museum Assen waarin tien schilders uit deze periode centraal staan. De Glasgow Boys werden geïnspireerd door de Frans impressionisten en de Haagse school, de invloeden van deze stromingen zijn goed terug te zien in hun werk. Ze schilderden met name het Schotse landschap en taferelen.

De schilders gingen graag met hun doeken en verf naar buiten om te werken in de buitenlucht. Ze schilderden het leven van alle dag, onderwerpen van het platteland, een ganzenhoedster (naar een nieuwe weide), een meisje dat kolen snijdt op het land, appels rapende kinderen. Het zijn bevroren alledaagse momenten waarin ook de invloed van de fotografie zichtbaar is, behalve buiten schilderen werkten ze ook vaak naar foto's. Ze vingen het leven zonder het een verhaal mee te geven, en toch maak je zelf dat verhaal er bij wanneer je de schilderijen bekijkt. Tenminste daar betrapte ik mijzelf op.

Het middaguur, George Henry, 1885
Lopend door de expositie merkte ik dat ik heel vrolijk werd van het kleurgebruik, niet uitgesproken felle kleuren zoals je vaak bij de Franse impressionisten ziet, maar mooie gedempte warme tinten. Het duurde even voordat ik doorkreeg dat bijna alle schilderijen waren opgebouwd met complementaire kleuren. (kleuren die op de kleurencirkel tegenover elkaar liggen) Rode tinten naast groene tinten, zoals in "in the orchard" van James Guthrie hieronder. Het groen van het gras en de bomen wordt afgewisseld met het rode haar van het meisje en de rode appels, door deze (complementaire) kleuren naast elkaar te zetten versterken ze elkaar. Hetzelfde gebeurd in het schilderij "naar een nieuwe weide" van James Guthrie, waar hij gele en blauwe tinten naast elkaar zetten en hetzelfde effect hebben. Zonder dat het felle kleuren zijn worden de kleuren hierdoor heel intens. Bijzonder inspirerend om te zien.

In the orchard, James Guthrie, 1885-1886

Naast een ruim aanbod aan schilderijen zijn er ook een aantal aquarellen en potloodschetsen uit het veld te zien. In een aparte ruimte met gedempt licht zie je de schetsen uit hun schetsboeken. Studies voor grote schilderijen maar ook een aantal buitenschetsen, even waan je je naast de tekenaar buiten in het veld... Persoonlijk vind ik het erg mooi dat deze werken ook te zien zijn, het geeft een goed beeld van de werkwijze van de schilders van destijds, een werkwijze waarin ik nu ruim een eeuw verder nog steeds veel herken.

Schets uit het schetboek van James Guthrie (als ik het goed onthouden heb)
De expositie is tot en met 7 februari 2016 te zien in het Drents museum in Assen. Op een pinterestbord heb ik een aantal werken uit de expositie verzameld.

Mocht je naar Assen reizen voor de expositie, iets verderop in het Drents Museum hangt het schilderij "De turfschuit" van Vincent van Gogh, geschilderd in de dezelfde periode als het werk van de Glasgow Boys.

Reacties

Populaire posts