Expositie bij Gezondheidshuis Stadshagen


Van 16 november 2015 tot en met 13 februari 2016 is mijn werk te zien in het Gezondheidshuis Stadshagen, Werkerlaan 158 te Zwolle. Een bijzonder passende locatie voor het werk wat voor een groot deel geïnspireerd is op de wijk Stadshagen en Zwolle.

De expositie is op werkdagen te bezoeken tussen 8:30 & 17.00 uur. Er hangt werk op de begane grond in de centrale hal, in de hal bij de apotheek en bij de balie van de doktersassistentes op de eerste verdieping.


Hieronder de introductietekst zoals deze bij de expositie hangt:

Expositie: Geïnspireerd in Stadshagen

Mijn naam is Claudia van de Leur, geboren en opgegroeid in Scheemda, Oost-Groningen. Na de middelbare school in Winschoten heb ik illustratie gestudeerd aan Academie Minerva te Groningen, illustratie in combinatie met fotografie. Een leuke periode vol experimenten met technieken.

Na mijn studie heb ik 10 jaar voor verschillende architectenbureaus gewerkt als grafisch vormgever. Sinds 2006 woon ik in Stadshagen, Zwolle. En daar begon ik ruim 7 jaar geleden als zelfstandige met Cleur, verhalen in beeld. Een van de belangrijkste redenen was om onder andere meer tijd en ruimte te hebben om te tekenen, schilderen & fotograferen.

Mijn grootste inspiratiebron is de natuur, in mijn werk zijn volop landschappen en vogels te vinden. Het landschap rond de IJssel, Zwolle, maar ook de Groningse vergezichten vormen voor mij een belangrijke inspiratiebron. Naar buiten, met schetsblok & potlood of camera is voor mij de ultieme ontspanning. Zo zijn er veel tekeningen en fotoprojecten begonnen in onze wijk.

Als zelfstandige werk ik vanuit mijn atelier aan huis. Dagelijks begin ik mijn dag met een wandeling over de Hasselterdijk. Bij deze wandelingen valt het mij op dat, ondanks dat ik bijna dagelijks hetzelfde rondje loop, ik iedere dag iets anders ontdek. Een bijzondere vogel, een mooie wolkenlucht, de eerste knoppen aan de bomen, de eerste nachtvorst. Geen dag is gelijk. Dit inzicht vormde het uitgangspunt voor de fotoprojecten die ik in onze wijk maakte. Bij het fotoproject op de Hasselterdijk heb ik iedere maand op de 5e om 16.15 uur een panorama gemaakt op de dijk richting de Mastenbroekerbrug. De projecten “Wachtend op de herfst” en “Wachtend op de lente” zijn gemaakt ‘s ochtends om 8:45 uur, 70 dagen lang iedere ochtend in de buurt van de wijkboerderij Kakel en co. Kleine veranderingen per dag zorgen ervoor dat de wilg zijn blad verliest of juist vol in het blad komt te staan. Voor mij een boeiend proces. “Zwanengeduld“ is ontstaan in dezelfde periode als “Wachtend op de lente“, deze zwanen hadden hun nest heel dicht bij “mijn boom“ gemaakt en zo volgde ik dus niet alleen de boom maar ook hun nest.

In de afgelopen jaren groeide ook mijn belangstelling voor grafiek, in de zomer van 2013 volgde ik een zomercursus grafiek (houtsnede & etsen) bij de Klassieke Academie in Groningen en daar ben ik als een blok gevallen voor de houtsnede techniek. Ik maak daarbij gebruik van de reductiemethode. Een techniek waarbij je met een guts een afbeelding snijdt uit een houten plaat. De houtplaat rol je vervolgens in met inkt en dan gaat deze door de drukpers. Door steeds meer weg te snijden uit dezelfde houtplaat en met verschillende kleuren over elkaar te drukken bouw je stapje voor stapje je prent op. Een mooie, langzame & ambachtelijke techniek waarvan het grote voordeel is dat je een oplage kunt drukken en er dus meerdere exemplaren van één prent zijn. Als uitgangspunt voor mijn grafiek gebruik ik vaak eigen foto’s die tijdens het drukproces een eigen leven gaan leiden. Zo is de houtsnede van de zwaan gebaseerd op foto’s die gemaakt heb van een zwaan bij de Goudplevierstraat.

Veel plezier bij het bekijken van de expositie!



Reacties

Populaire posts