Blauwe sneeuw


Winter, de tijd van het jaar dat mijn camera overuren draait. Mist, sneeuw, rijp, hagel, het zijn allemaal ingrediënten waarvan mijn handen gaan jeuken en ik alleen nog maar naar buiten wil met mijn camera. Misschien kruip jij het liefst in de verwarming met dit weer, maar wanneer je net als ik graag erop gaat en de sneeuw wilt fotograferen dan is het je misschien ook opgevallen dat het fotograferen van sneeuw niet altijd goed gaat. Foto's van blauwe sneeuw of grauwe sneeuw kwamen de afgelopen week veel voorbij komen op social media.

Deze grauwe en soms blauwe tint wordt veroorzaakt door hoe de techniek van je camera werkt. Je camera maakt gebruik van gemiddelden om een goede foto te maken. Wanneer je alle kleuren in een gemiddelde foto bij elkaar optelt en deelt kom je normaal gesproken uit op middengrijs.

Wanneer je echter in de sneeuw fotografeert zijn er overwegend witte tinten aanwezig. Omdat je camera op middengrijs uit wil komen zal hij dit landschap niet goed vastleggen en een te korte sluitertijd gebruiken. Vandaar dat je de belichtingswaarde van je camera moet aanpassen. Vaak naar een waarde tussen +1 en +2. De belichtingswaarde vindt je op je spiegelreflexcamera onder de +/- knop. Blijf je blauwe sneeuw houden, kijk dan of je met de witbalans dit nog verder kunt corrigeren.Zelfs wanneer je met je mobiele telefoon fotografeert is grauwe sneeuw te voorkomen door de belichtingswaarde aan te passen. Je gaat hiervoor naar de instellingen van je camera. Bij Android toestellen vindt je deze onder het tandwiel, klik 3 keer op het tandwiel en vervolgens schuif je het belichtingsbalkje naar +1 of +2.

De bovenste foto is gemaakt met de standaard instelling van de camera op de Samsung Galaxy S4mini, de onderste is gemaakt met een aangepast belichtingswaarde naar +2 en de witbalans instelling Bewolkt.
Op je scherm kun je live zien welk effect deze veranderde belichtingswaarde heeft. Is de sneeuw wel licht geworden maar nogsteeds blauwig, kijk dan of je de witbalans op bewolkt kunt zetten. Met deze 2 instellingen zou je foto's moeten kunnen maken van witte sneeuw, in plaats van grauwe blauwe sneeuw. Iphone's hebben deze mogelijkheid (voor zover ik weet) niet. Om de belichtingswaarde op de Iphone aan te kunnen passen heb je een aparte camera app nodig.

Veel succes en plezier!


Reacties

Populaire posts